Receptek

 Csirkés csicseriborsóleves

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 30 dkg csicseriborsó

  • 40 dkg csirkemellfilé 

  • 5 dkg vaj

  • 1 nagy fej hagyma

  • 2 gerezd fokhagyma 

  • 1 szál rozmaring 

  • 2 dl főzőtejszín

-  A csicseriborsót egy nappal előtte beáztatjuk enyhén sós vízbe.

-  (Ha konzerv, előfőzött csicseriborsóból készítjük, nem kell beáztatni, és a főzési idő is lerövidül.)

-  A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd kevés olívaolaj és vaj keverékén megpirítjuk.

-  Amikor színe lesz, felengedjük 2 dl vízzel, és botmixerrel összepürésítjük.

-  Hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a rozmaringot, és felöntjük még 5 dl vízzel.

-  Addig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul (kb. 30 perc).

-  Beletesszük az előzőleg kockára vágott, ezidő alatt megpárolt csirkemellet, majd forralva 5 perc alatt készre főzzük.

-  Hozzáadjuk a tejszínt, összemelegítjük (már nem forraljuk), majd kiszedjük belőle a rozmaringot.

-  Tálaláskor díszíthetjük friss petrezselyemmel, snidlinggel.

 

Lazacos-zelleres rakott burgonya

 

Hozzávalók 3-4 főre:

 

  • 70 dkg burgonya hámozva, fél centis szeletekre vágva
  • 35 dkg tisztított zeller 2-3 milliméteresre szeletelve
  • 20 dkg lazacfilé vékonyra szeletelve
  • 3 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 2 egész tojás
  • 1 tk. mustár
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 1 tk. só
  • fél citrom leve
  • frissen őrölt bors, szerecsendió
  • diónyi vaj
  • 1 ek. zsemlemorzsa

 

A sütőt előmelegítem 220 fokra, légkeveréssel 200 fokra.

A burgonyát összekeverem a zellerrel, közben sózom, borsozom.

Egy 25×15 centis tepsit kivajazok, és zsemlemorzsával körbehintem.

A zelleres-krumplis keverék felét a tepsibe borítom, erre rárétegzem a lazacot és a petrezselymet.

Ráöntöm a maradék zöldség-mixet. Egy keverőtálban felverem a tojásokat, hozzákeverem a tejszínt, tejet, mustárt.

Fűszerezem frissen őrölt borssal, szerecsendióval, belefacsarom a citrom levét, majd az egész keveréket a tepsibe öntöm.

Kicsit megrázom, lefedem alufóliával, és 90 percig sütöm.

Az utolsó 5 percben fólia nélkül sütöm, így megpirítom a tetejét.

Hagyom kicsit hűlni, majd  magában fogyasztom. 

 

Forrás: nlc

 

 Grillezett sajt diós szőlősalátával

Hozzávalók (4 személyre)
4 szelet ujjnyi vastag füstölt gomolya sajt
                   

1 csomag galambbegysaláta, 2 fürt szőlő (lehet fehér és vörös vegyesen)

2 db körte
15 dkg dióbél nagyobb darabokra törve
4 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet 
só, bors ízlés szerint


 

  1. Egy salátás tálban keverd össze az olívaolajat, balzsamecetet, sót, borsot, majd öntsd bele a száraz serpenyőben megpirított diót. 
  2. A felkockázott körtéket és a félbevágott szőlőszemeket keverd össze a salátával, majd az egészet forgasd bele a diós öntetbe.  
  3. A sajtot forró serpenyőben süsd meg, majd a tányérokra adagolt saláta tetején tálald.

 

DIÉTÁS KÓKUSZOS-TÚRÓS KOCKA

 

HOZZÁVALÓK 

15 dkg zabpehely

2 dkg cukrozatlan kakaópor 

10 dkg vaj 

50 dkg tehéntúró 

4 dl joghurt 

5 dkg méz 

25 dkg málna 

10 g zselatin 

5 dkg kókuszreszelék

ELKÉSZÍTÉS 

A zabpelyhet elkeverjük a kakaóporral, összedolgozzuk az olvasztott vajjal, majd egyenletesen elosztjuk egy kisebb tepsi aljában, és a hűtőbe tesszük.

A túrót  elkeverjük a joghurttal, a mézzel és 20 dkg málnával, majd botmixerrel krémesítjük.

Hozzáadjuk a zselatint és a kókuszreszeléket, majd a zabpelyhes réteg tetejére simítjuk.

2-3 órára hűtőbe tesszük, a maradék málnával díszítjük, és felszeleteljük.

 

mindmegette.hu

 

Brokkoli saláta 

 

A fogyókúrázok számára egyik legjobb választás lehet a brokkoli, mivel kevés kalóriát tartalmazó zöldség.

Emellett rostdús, melynek köszönhetően telítettség érzést ad, illetve tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

A brokkoliból ízletes, különleges és laktató salátákat is készíthetünk, amellett, hogy köretként is szolgál. 

Hozzávalók:

1 fej brokkoli
1 fej lilahagyma
1 db alma
10 dkg áfonya
2 dl görög joghurt
1 tk citromlé
chia mag

 

Elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

A lilahagymát és az almát megtisztítjuk, ízlés szerint felvágjuk.

A joghurtot összekeverjük a citromlével, majd a brokkolira öntjük.

A hagymával és az almával az egészet összekeverjük.

Végül megszórjuk áfonyával és chiamaggal.

 

csupasport.hu

 

 

GYÖMBÉRES CSIRKEMELL JÁZMIN RIZZSEL

 

HOZZÁVALÓK

 

-          30 dkg csirkemell                      

-          15 dkg jázmin rizs

 -          3 dkg gyömbér

 -          0,15 dl osztrigaszósz

 -          0,15 dl szójaszósz

 -          1 fej vöröshagyma

 -          1 db hegyes erős paprika

 -          1 gerezd fokhagyma

 -          olívaolaj

 -          só                                                                                                                         

 

ELKÉSZÍTÉS

 

1. A csirkemellet megmossuk és szárazra töröljük. A hagymát finomra vágjuk, meghámozzuk, a gyömbért lereszeljük. A fokhagymát apróra vágjuk, a hegyes erős paprikát pedig karikákra.

 2. A jázmin rizst egy szűrőbe tesszük, és hideg vízzel átmossuk, majd lecsöpögtetjük. Kis olívaolajon megpirítjuk, épp csak annyira, hogy kifehéredjenek a szemek, megsózzuk, majd felöntjük kétszer annyi forró vízzel, mint amennyi rizst főzünk. Amikor elfőtte a vizet, levesszük a tűzről, és lefedve állni hagyjuk.

 3. Egy serpenyőben kis olívaolajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Megsózzuk egy kicsit, hogy ne égjen meg a hagyma. Hozzáadjuk a felvágott hegyes erős paprikát is. Ha nem szeretnénk, hogy túl erős legyen, ne tegyük bele az összeset. Ha üvegesre párolódott a hagyma, hozzáadjuk a szójaszószt, és jól átkeverjük az egészet.

 4. A serpenyőbe tesszük a felkockázott csirkemellet, és megpirítjuk. Ha nagyon sűrűnek érezzük a szószt, adhatunk hozzá egy kis vizet. Miután a csirkék megpirultak, ráöntjük az osztrigaszószt. Összeforraljuk az ízeket, és már kész is. Jázmin rizzsel tálaljuk. Jó étvágyat!

 

Figyelem! A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat.

 

 

http://www.mindmegette.hu/gyomberes-csirkemell-jazmin-rizzsel.recept/

 

 

 

Vajas keksz juharsziruppal

Hozzávalók / 4 adag                                                                                                   

- 10 dkg vaj (olvasztott)

- 3 ek juharszirup (100 %-os)

- 20 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (vagy rozsliszt)

- 8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa vagy sztívia)

- 1 db tojás (bio vagy szabadtartású)

- 1 ek vaj (a tepsi kikenéséhez)

 

Elkészítés:

Olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a juharszirupot, és keverjük habosra a (megmosott és külön tálban felütve ellenőrzött) tojással (gyors mozdulatokkal keverjük, hogy a meleg vajban ne süljön meg a tojás).

A tojásos keverékhez adjuk a cukrot és a lisztet, majd alaposan keverjük össze.

Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és vajazzuk ki a tepsit.

Enyhén nedvesített kézzel gyúrjunk evőkanálnyi adagokból gombócokat, majd 1 cm vastagra lapítva tegyük a tepsire, és süssük aranyszínűre 10-12 perc alatt.

- sütési hőfok: 180°C

- sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: nosalty.hu

 

 

 Egészséges és finom karácsonyi menü

Egészséges karácsonyi menü – előétel: sajtos brokkolifalatkák

  • 50 dkg brokkoli rózsáira szedve   
  • 15 dkg Cheddar sajt
  • 1 nagy tojás
  • 3-4 ek csicseriborsóliszt
  • 1 ek kókuszzsír
  • ízlé szerint só, bors

Az egészséges karácsonyi menüt nyisd halászlé helyett sajtos brokkoli falatkákkal. Az előételhez az alaposan megmosott

és rózsáira szedett brokkolit robotgéppel aprítsd fel. Késsel is feldarabolhatod. Keverd hozzá a lereszelt sajtot, a felvert tojást,

a csicseriborsólisztet és a kókuszzsírt.

Sózd, borsozd ízlés szerint. Vékonyan olajozd ki a 24 lyukas mini muffin sütő mélyedéseit, majd egyenletesen oszd

el bennüka brokkolis masszát.

A 175 fokra felforrósított sütőben süsd a karácsonyi előételt 15-20 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Melegen kínáld.

 

Egészséges karácsonyi menü – főétel: lazac sült zöldségekkel

  • 70 dkg lazacfilé
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 ek balzsamecet
  • 4 szál sárgarépa
  • 25 dkg gomba
  • fél tk. kakukkfű
  • ízlés szerint só bors
  • olívaolaj                                                       

A lazacfilét mosd meg, töröld szárazra, vágd vékonyabb szeletekre. Mindkét oldalát sózd, borsozd, a fokhagymaprésen átnyomott gerezdeket simítsd a halra.

Vágd apróra a petrezselyemzöldet, nagyjából a felét szórd a lazacszeletekre.

Amíg átjárják a fűszerek, készítsd elő a könnyű ünnepi halfogáshoz a köretet.

A répákat pucold meg, vágd karikákra vagy hasábra.

A gombát szintén alaposan mosd meg, kockázd fel.

Olívaolajjal vékonyan kikent tepsin helyezd el a zöldségeket, szórd meg a kakukkfűvel és a maradék petrezselyemzölddel, ízlés szerint sózd, borsod. Olívaolajjal vékonyan fújd át vagy kissé locsold meg. Told a 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd pirosra.

Nagyobb serpenyőben forrósíts fel kevés olíva olajat, dobd rá a halat, és mindkét oldalát süsd pirosra.

Nagyon óvatosan fordítsd meg a halszeleteket, mert könnyen törhetnek. Az elkészült sült zöldségekkel kínáld a karácsonyi menü főételét.

 

Egészséges karácsonyi menü – desszert: kókuszos parfé tortácskák

A karácsonyi desszert hozzávalóinak kiméréséhez használj bögrét. 1 bögre = 2,5 dl

  • 1 és 1/3 bögre mandulaliszt
  • 2 bögre kókusztej
  • 2 bögre víz
  • 1 és 1/3 bögre kókuszcukor vagy nyírfacukor
  • 2 bögre kókuszreszelék
  • 1 tábla legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé                                               

Az egyszerű és elegáns ünnepi menühöz előző nap készítsd el a desszertet.

A tésztához a mandulalisztet töltsd keverőtálba. Adj hozzá 1-1 bögre kókusztejet és vizet, és az 1/3 bögre cukrot.

A 12 darabos muffin sütő mélyedéseit kókuszolajjal vékonyan kend ki. Oszd el egyenletesen a masszát,

és 180 fokra melegített sütőben 15 percig süsd. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.

A krémhez a maradék kókusztejet a cukorral robotgéppel keverd sűrűre. Lassan és továbbra is

folyamatos keverés mellett add hozzá a vizet is, végül a kókuszreszeléket. Tedd hűtőbe legalább egy órát.

A kihűlt tésztán oszd el egyenletesen a kókuszkrémet, majd a vízgőz felett felolvasztott és

már nem forró csokoládéval valamennyi süteményt locsold meg. Fóliával óvatosan lefedve, sütőtálastól told a hűtőbe,

és tálalás előtt legalább 2-3 órán át hűtsd.

Óvatosan emeld ki a tortákat a mélyedésekből, és a karácsonyi menüdesszertjeként kínáld.

Forrás: nlcafe.hu

 

Diós-fahéjas édesburgonya

Hozzávalók:

4-5 db nagyobb édesburgonya, 1 nagy marék dióbél, 2 ek vaj, 2 ek kókuszolaj, 3 ek méz, 1 tk fahéj, egy csipet szerecsendió, egy csipet cayenne bors, egy csipet só, 2 db alma

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg az édesburgonyát és az almákat, a diót zúzd finomabb darabokra.

A diót pirítsd meg egy serpenyőben, majd add hozzá a vajat, a kókuszolajat, a fűszereket és a mézet is. Ha szeretnéd egy kicsit pikánssá tenni akkor 4-6 cent konyakot vagy viszkit is adhatsz hozzá. Párold össze ezt a mártást kb. 5 pecig.

A felkockázott almát és édesburgonyát öntsd kókuszolajjal kikent hőálló edénybe és forgasd rá a diós keveréket.

Tedd a sütőbe és süsd kb. 30 percig, amíg a krumpli meg nem sül, az almák meg nem puhulnak.

Egészségedre!

21napalatt.hu

 

Laktató, karcsúsító brokkolikrémleves, ami isteni és egyszerű. 

 Gyorsan megfőzheted, és a kilók miatt sem kell aggódnod. 

 A brokkoli ízletes és olcsó zöldség, amiből pillanatok alatt készíthetsz laktató, ugyanakkor nem hizlaló fogást.

 Ha nem fogyókúrázol, fogyaszd friss kenyérrel, és piríts a tetejére szalonnát, mert nagyon jól illik hozzá.

 

Brokkolikrémleves

Hozzávalók 6 személyre:                                                  

50 dkg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 

2 gerezd fokhagyma, 

7 dl húsleves - kockából is jó, 

2 dl tejföl, olívaolaj, só, őrölt bors

 

Elkészítés menete:

 A megmosott brokkolit szedd rózsáira, a zsenge szárakat aprítsd fel.

A meghámozott hagymát és fokhagymát vágd apró kockákra, és párold meg kevés olajon a lábosban.

Közben melegítsd meg a vizet, és dobd bele a kockát. 

A brokkolit forgasd át az olajon, majd öntsd hozzá a levest, és párold körülbelül tíz percig.

Ízesítsd sóval és borssal, majd botmixerrel krémesítsd, végül add hozzá a vízzel felengedett tejfölt.

 

 

Zabpelyhes-gyümölcsös keksz 

Hozzávalók:
20 dkg aszalt gyümölcs (mazsola is jó hozzá)
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg zabpehely
20 dkg margarin
2 db egész tojás
5 ek méz
1 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
                                                                                                                      

realfood.tesco.com

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a száraz anyagokat, és egy másik tálban, villával, külön összekeverjük a mézet, az olvasztott margarint és az egész tojásokat. A folyékony keveréket hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott aszalt gyümölcsöket.

Margarinos-sütőpapíros tepsibe kis halmokat rakunk a tésztából (kb. 1 evőkanálnyit), és kicsit ellapítjuk őket, majd 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben (anélkül 180 fok) kb. 10-12 perc alatt világosbarnára sütjük a kekszeket.

 

 Diós-mandulás paleo muffin

Hozzávalók / 4 adag

3 db tojás, 5 ek erythritol/eritrit (vagy xilit), 3 ek kókuszzsír, 1 kávéskanál vanília aroma, 1 dl mandulatej (kókusztej is tökéletes), 3 ek szezámmag (őrölt), 20 dkg mandula (őrölt), 1 csomag sütőpor, 10 dkg étcsokoládé (min 80 %-os!), 5 dkg dió.

 

Elkészítés

A szezámmagot, a mandulát és a diót aprítógéppel liszt finomságúra őröljük.

A tojásokat szétválasztjuk, s a fehérjét kemény habbá verjük.

A sárgájához hozzáadjuk az eritritet, a mandulatejet, a kókuszzsírt és a vanília aromát, majd jól összekeverjük ezeket a hozzávalókat.

Ezután a maglisztekkel összekevert sütőport adjuk hozzá a bekevert sárgájához, majd az apróra tördelt étcsokit és a tojásfehérjét is belekeverjük a masszába.

Muffin formába töltjük a masszát, körülbelül 12 db szép nagy muffin készül el belőle.

Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeveréssel kb. 30 percig sütjük.

Forrás:nosalty.hu

 

 

Almás-gyömbéres-zabpelyhes pite

Hozzávalók / 6 adag:

100 g graham-liszt, 100 g zabpehelyliszt, 100 g margarin, 6 kis db alma, fahéj ízlés szerint, 1 kávéskanál gyömbérpor, 10 csepp folyékony édesítőszer, 50 g földimogyoró

Elkészítés

Először a tésztát készítjük el: a zabpehelylisztet és a graham-lisztet összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint, és kb. 0,5 dl hideg vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle (lehet, hogy több vizet is felvesz). Félretesszük pihenni a hűtőbe.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Lassú tűzön megpároljuk. Fűszerezzük gyömbérrel, kis fahéjjal. Ízlés szerint édesítjük. (Én folyékony édesítőt használtam, de cukrot is nyugodtan lehet.)

A tésztát kinyújtjuk, piteformába nyomkodjuk (úgy, hogy pereme is legyen). Ebbe beletöltjük az almás tölteléket. A tetejét megszórjuk durvára darált mogyoróval.

180 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

nosalty.hu

 

Citromos burgonyafőzelék sült zellerrel

Hozzávalók 2 főre: pár csipet + 1 késhegynyi só, 5 dl alaplé, fél db citrom reszelt héja, 30 dkg zellergumó, fél db citrom leve, 1 kg burgonya, negyed teáskanál fűszerpaprika, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 db babérlevél, 3 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A 3 ek olajat keverjük össze a sóval és a paprikával. A kockázott zellert tegyük egy zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, és 10-12 percig süssük.

Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük a hagymát. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, forgassuk össze a burgonyával, öntsük fel az alaplével, dobjuk bele a babért, sózzuk és fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük majdnem puhára. Egy fél merőkanálnyit vegyünk ki, pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz.A tejfölt a keményítővel és 1 dl vízzel keverjük csomómentesre, és sűrítsük be a főzeléket. Reszeljük bele a citromhéjat, facsarjuk bele a citromlevet, és ha kell sózzuk, borozzuk.

A zellerrel tálaljuk, és friss petrezselyemzölddel extra frissességet adhatunk neki.

 

 

nlcafe.hu

 

Currys lencse krémleves sült sárgarépával

Recept 3 főre

Hozzávalók: pár csipet + késhegynyi só, 0,5 teáskanál őrölt római kömény, 1 l alaplé, 1 teáskanál currypor, fél db citrom leve, 10 dkg póréhagyma, 1 csokor koriander, 2 evőkanál olívaolaj, 30 dkg lencse, 1 evőkanál vaj, 3 szál sárgarépa, 1 db babérlevél, pár csipet bors, 3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál dijoni magos mustár.

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra. A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén  dinszteljük üvegesre. Finoman sózzuk. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a curryport és a római köményt, borítsuk rá a lencsét majd alaposan forgassuk össze. Öntsük fel az alaplével, sózzuk fél teáskanál sóval, dobjuk bele a babérlevelet és 20-25 perc alatt fedő alatt főzzük puhára.

Közben a 3 ek olajat keverjük el a késhegynyi curryvel és a sóval. A répát tegyük egy kisebb zacskóba, öntsük rá a fűszeres olajat, és alaposan rázzuk össze. Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, és 10-12 perc alatt süssük meg a répákat. Közben nézzünk rá a lencsére, és ha kell, öntsünk hozzá folyadékot.  

Ha megfőtt, vegyük ki a babért, adjuk hozzá a mustárt és a citromlevet, majd turmixoljuk krémesre.  Ha kell, sózzuk, borozzuk. Ízlés szerint savanyítsuk. Sült répával és durvára aprított zöld fűszerrel tálaljuk.

nlcafe.hu

 

Sült fahéjas alma

 

Minden nap egy alma - az orvost távol tartja.

De nem csak immunrendszered megerősítését szolgálod az almafogyasztással, a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag alma a fogyásodat is felturbózhatja.

Forrás: femina.hu

 

Ha a diétád alatt egy kis édességre vágysz, fogj egy szép, piros almát, vágd ki a belsejét, töltsd meg dióval vagy mandulával, és a mikróban vagy a sütőben pár perc alatt süsd illatosra.

Ha szeretnéd fokozni az ízélményt, hintsd meg a sült almát egy kiskanál fahéjjal, ami nem csak pikánst íz kölcsönöz az édességnek, de köztudottan az egyik leghatékonyabb zsírégető fűszer is.

 

Lazacos penne zöldségekkel

Hozzávalók:

-          50dkg friss lazac filé 2*2cm-es darabokra vágva

-          ½ dl olíva olaj a tetejére

-          só, őrölt bors,

-          35 dkg penne (lehet teljeskiőrlésű)

-          45dkg fagyasztott vegyes zöldség

A szószhoz

-          2dl tejszín

-          1 dl bio ketchup

-          20dkg natúr tejszínes sajtkrém

-          10dkg reszelt sajt

-          2 gerezd reszelt fokhagyma

-          1 nagy csokor friss petrezselyem, apróra vágva

-          1 citrom reszelt héja, és 1 evőkanálnyi leve

 

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, majd sütőpapírral kibélelünk egy akkora tepsit, amiben a lazac elfér.
  2. A lazacot beleforgatjuk az olívaolajba, sózzuk, borsozzuk, egymás mellé rakjuk a tepsibe majd alufóliával elfedve kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  3. Közben a tésztát, sós, forrásban lévő vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
  4. A zöldségeket gőz felett megpároljuk.
  5. A szószhoz a hozzávalókat robotgéppel összekeverjük, ha túl sűrű akkor a zöldség levével lazíthatjuk.
  6. Beleforgatjuk a tésztát, a zöldséget és a lazacot. Az egészet végül sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

 

Forrás:stahl.hu

 

 

 

Üdvözlőital:

Gyömbértea friss mentalevéllel:

Friss gyömbérből készítjük, citrommal és mentalevéllel ízesítjük, Bio citromdarabokkal.

A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük, majd a felforralt vízbe tesszük. Leszűrjük, ha iható hőmérsékletűre hűlt, hozzáadjuk a mentalevelet és a citromdarabokat. Ízlés szerint ízesítjük. 

 


Frankfurti leves napraforgó tejföllel, szójavirslivel, gabonakolbásszal

Napraforgó tejföl:

1/2 csésze napraforgó mag, 1 csésze víz, 1 gerezd fokhagyma, 1 szelet vöröshagyma, fél citrom leve, 3 ek. olaj, só (himalája) ízlés szerint. 

A hozzávalókat turmixgépben krémes állagúra keverjük. 

Hozzávalók leveshez:

1 fej vöröhagyma apróra vágva, kevés víz, 2 ek. olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 kelkáposzta csíkokra/kockára vágva, 3 db burgonya kockára vágva, 1 tk. őrölt paprika,

1 db babérlevél, 1/3 szál gabonakolbász, só, 2 db szójavirsli karikára vágva.

A vöröshagymát olajon a kevés vízzel megpároljuk, hozzáadjuk a zöldségeket, gabonakolbászt, fűszereket és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. 

Amikor minden megfőtt a napraforgó tejföl kb. felét hozzákeverjük. Szójavirslit karikázunk bele a végén. 

 


 

Töpörtyűkrém másképp 

Hozzávalók: 1 csésze szezámmag, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, csipet só, kevés víz.

A szezámmagot megpirítjuk, hozzáadjuk a sót és a szerecsendiót, majd kávédarálóval megdaráljuk. Kevés vízzel elkeverve krémes állagú, kenhető lesz. 

 

 


 

Menta lekvár recept

Hozzávalók:250 g menta levél, 2 darab citrom, 0,5 kg cukor (nyírfacukor, eritrit vagy amilyen édesítőt használsz), 0.5 l víz

A mentát megmossuk, leitatjuk a fölösleges vizet róla és apróra vágjuk. A citromot héjával együtt szintén apróra daraboljuk. Az így kapott mentát és citromot egy edénybe főni tesszük és 10 percig forraljuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd átpasszírozzuk a keveréket. Az így kapott sűrű öntethez hozzáadjuk a cukrot és két órán keresztül lassú tűzön főzzük. Ha elkészült, tiszta üvegekbe öntjük és lezárjuk azokat.

Forrás: fitnesslife.hu

 


Chia puding recept


Hozzávalók:1 banán, 1 pohár natúr joghurt, 2 evőkanál chiamag, 1 púpozott evőkanál kakaópor (nyers, cukrozatlan),
1/2 evőkanál eritrit, 1 evőkanál kókuszliszt, 1/2 marék kókuszcsipsz,1 marék bogyós gyümölcs

Először is a  joghurtot borítsd egy tálba és keverd hozzá a chiamagot. Ezt tedd félre, amíg előkészíted a többi hozzávalót, a chiamagoknak ugyanis szükségük van pár percre, amíg megdagadnak. Amikor ez megtörténik, zselés, pudingos állagot ad az elkészült édességnek. Közben mérd össze a többi hozzávalót, majd a joghurttal együtt alaposan turmixold össze őket. Az édesítőszert akár ki is hagyhatod belőle, ha elég édesnek találod a keveretet a banán miatt. Az összeturmixolt krémet érdemes egy kicsit lehűteni, hogy megdermedjen. Min. 1 órára. A tetejét kókuszcsipsszel és bármilyen bogyós gyümölccsel díszítheted.

Forrás: fitnesslife.hu

 


 

 Csilis bab

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 2-3 evőkanál olaj, 1 kisebb zöld paprika kockára vágva, 1 kisebb pritamin paprika
kockára vágva 2 paradicsom felkockázva, 2 gerezd fokhagyma átnyomva, 1 db. babérlevél, 1 teáskanál őrölt pirospaprika,
50 g. sűrített paradicsom vagy 1-1,5 dl paradicsomlé, kis darabka gabonakolbász, Kotányi vagy más ízfokozó mentes csilis
fűszerkeverék, 1-2 vörösbab konzerv, 1/3-1/2 kukorica konzerv.


A vöröshagymát kevés vízen és olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a gabonakolbászt, fűszereket és kevés víz hozzáadásával további pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a babot, kukoricát,sót, és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Pár percig együtt forraljuk. Ha híg, 2ek. kukoricakeményítőt elkeverünk 0,5dl hideg vízben, éshozzáforraljuk a raguhoz.

 

Petrezselymes bulgur

Hozzávalók: bulgur, só, víz, olaj, hagyma, nagy csokor friss petrezselyem


A hagymát kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a bulgurt. Kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, majd fedő alatt lassú tűzön puhára fözzük. Ha megpuhult a bulgur, az apróra vágott friss petrezselymet hozzákeverjük. 

 


Zöld turmix

Hozzávalók: alma, citrom, gyömbér, banán és valami zöld levél (csalán vagy cékla levél)



Az almát megmossuk, negyedekre vágjuk majd kimagozzuk. A citrom levét kifacsarjuk. A gyömbért meghámozzuk és apróra szeleteljük. A banánt meghámozzuk és kis karikára szeleteljük, a zöld leveleket megmossuk. 
Majd az alapanyagokat turmixgépben összeturmixoljuk, és azonnal fogyasztható a kellemes, egészséges ital.

  


Napraforgó pástétom

Hozzávalók:  ½ kg hántolt napraforgó, sörélesztőpehely, só, füstölt fűszerpaprika, hagyma, fokhagyma, kevés olívaolaj, víz, bazsalikom, majoranna, oregano.

 


A hántolt napraforgót előzőleg tepsire öntve sűtőben picit átkell pirítani, a hagymát apróra szeljük, a fokhagymát fokhagyma nyomóval összenyomjuk. 

Az összes hozzávalót a turmixgépben összeturmixoljuk. Kennyére kenve, pritamin paprikával fogyaszthatjuk is. 

 


 

Kókuszgolyó

Hozzávalók:  ½ kg mandula (héjas) és 40 dkg előzőleg megmosott és beáztatott cukrozatlan magozott datolya, kókuszreszelék, holland kakaópor. 



A hozzávalókat turmixgépben összeturmixoljuk a kókuszreszelék kivételével. Ha már formázható masszát kaptunk, akkor kis golyókat formázunk és kókuszreszelékbe forgatjuk őket. 

 


 

Mandulatej

Hozzávalók: héj nélküli natúr mandula, víz, kevés diawellness cukor, pici só. 

 

 A mandulát ledaráljuk, majd turmixgépbe rakjuk a többi hozzávalóval együtt, összeturmixoljuk és kész a mandulatej. 

 


 

Zabkása tejjel és gyümölcsökkel

Hozzávalók: 1 csésze zabpehely, 2 csésze tej, mazsola, aszalt meggy, aszalt áfonya, 1 ek méz, 1 db banán, só 



A tejet egy lábosban megmelegítjük és hozzáadjuk a zabpelyhet. Mézzel, csipet sóval ízesítjük. Ha megdagadt, lehúzzuk a tűzről.
A kész zabkását felkarikázott banánnal és aszalt gyümölcsökkel tálaljuk.

Forrás: izeselet.hu


 

Almás, sajtos, rozmaringos zabkása recept

Hozávalók 2 személyre: 2 ek vaj, 1 bögre zabpehely (2dl), 2 bögre víz,2 alma falatnyi kockákra vágva, só, bors, rozmaring ízlés szerint, 5 dkg reszelt sajt – érdemes közepesen kemény, jellegzetes, de nem túl intenzív ízű sajtot választani, mint a gruyere vagy a Pannónia)


  1. Lábasban, közepes lángon, a meleg vajon „ijeszd meg” az alma kockákat, majd öntsd hozzá a zabpelyhet, és folyamatos keverés mellett pirítsd együtt 2 percig.
  2. Nem szabad, hogy megégjen, úgyhogy ha elfogy a vaj alóla, pótold. 2 perc után öntsd hozzá a vizet, és egy csipet sót, és lassú tűzön addig főzd, míg a zabpehely beszívja a folyadékot, puha, kicsit ragacsos, tejberizs állagú lesz.
  3. Ha kész, add hozzá a reszelt sajtot és a rozmaringot, sózd, borsozd

Forrás: igyteljesazelet.hu